Windows Vista

Om Windows VistaWindows Vista er et operativsystem, der blev produceret af Microsoft til brug på pc’er, herunder hjemme- og forretningsstationer, bærbare computere, tablet pc’er og mediecentral-pc’er. Udviklingen blev afsluttet den 8. november 2006, og i løbet af de følgende tre måneder blev den frigivet i faser til computerhardware og softwareproducenter, erhvervskunder og detailkanaler. Den 30. januar 2007 blev den udgivet over hele verden og blev stillet til rådighed for køb og download fra Windows Marketplace; det er den første udgivelse af Windows, der stilles til rådighed via en digital distribution platform. Udgivelsen af ​​Windows Vista kom mere end fem år efter introduktionen af ​​sin forgænger, Windows XP, det længste tidsrum mellem successive udgivelser af Microsoft Windows desktop-operativsystemer.

Mange nye funktioner i Vista

Nye funktioner i Windows Vista omfatter en opdateret grafisk brugergrænseflade og visuel stil, der hedder Aero, en ny søgningskomponent kaldet Windows Search, redesignet netværk, lyd, print og display-subsystemer og nye multimedieværktøjer som Windows DVD Maker. Vista har til formål at øge kommunikationsniveauet mellem maskiner på et hjemmenetværk ved hjælp af peer-to-peer-teknologi for at forenkle deling af filer og medier mellem computere og enheder. Windows Vista inkluderet version 3.0 af .NET Framework, der tillader softwareudviklere at skrive programmer uden traditionelle Windows API’er.

Bedre sikkerhed

Microsofts primære mål med Windows Vista var at forbedre sikkerhedstilstanden i Windows-operativsystemet. En fælles kritik af Windows XP og dets forgængere var deres almindeligt udnyttede sikkerhedsproblemer og overordnet modtagelighed for malware, virus og bufferoverløb. I lyset heraf meddelte Microsoft-formand Bill Gates i begyndelsen af ​​2002 et virksomhedsorienteret “Trustworthy Computing Initiative”, som havde til formål at indarbejde sikkerhed i alle aspekter af softwareudvikling hos virksomheden. [9] Microsoft udtalte, at det prioriterede at forbedre sikkerheden for Windows XP og Windows Server 2003 over afslutningen af ​​Windows Vista og dermed forsinke dens gennemførelse.

Kritik og dårlig presse

Mens disse nye funktioner og sikkerhedsforbedringer har opnået positive anmeldelser, har Vista også været målet for meget kritik og negativ presse. Kritikken af ​​Windows Vista har målrettet sine høje systemkrav, dens mere restriktive licensvilkår, inddragelsen af ​​en række nye DRM-teknologier med det formål at begrænse kopieringen af ​​beskyttede digitale medier, manglende kompatibilitet med nogle hardware og software forud for Vista, længere opstartstid, og antallet af tilladelser beder om brugerkontokontrol. Som et resultat af disse og andre problemer havde Windows Vista set indledende adoption og tilfredshedsgrader lavere end Windows XP. Men med en anslået 330 millioner internetbrugere fra januar 2009, var det blevet meddelt, at Vista-brugen havde overgået Microsofts forventede to-årige forventninger om at nå 200 millioner brugere. Ved udgivelsen af ​​Windows 7 (oktober 2009) var Windows Vista (med ca. 400 millioner internetbrugere) det næststørste operativsystem på internettet med en markedsandel på ca. 19%, den mest udbredte er Windows XP med et ca. 63% markedsandel. I maj 2010 havde Windows Vista markedsandel et estimeret interval fra 15% til 26%. Den 22. oktober 2010 ophørte Microsoft salg af detailkopier af Windows Vista, og OEM-salget for Vista ophørte et år senere. I marts 2019 var Vista markedsandel 0,55% af Windows ‘samlede markedsandel.

Kilde: oversættelse fra Wikipedia